Home | De verschillen tussen een Dwergpoedel en Toypoedel

De verschillen tussen een Dwergpoedel en Toypoedel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een Poedel een leuke hond vindt, heb je de keuze uit verschillende maten. Er zijn namelijk vier verschillende soorten Poedels te onderscheiden waaruit jij kunt kiezen. Qua karakter zijn het nagenoeg dezelfde honden, maar ze hebben als belangrijkste verschil dat ze niet allemaal even groot zijn.

Kijk daarom altijd voordat je een Poedel aanschaft, welke grootte je het leukst vindt en goed bij je past. In deze tekst vergelijken we de Dwerg en de Toypoedel met elkaar zodat je weet wat belangrijkste verschillen tussen de twee Poedels zijn en kun je tevens lezen over de overeenkomsten tussen de dieren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Toypoedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Toypoedel!

Verschillende soorten Poedels

We hebben eerst even de verschillende soorten Poedels voor je op een rijtje gezet zodat je kunt zien welke keuzemogelijkheden je hebt.

  • Franse Poedel: deze Poedel heeft een gemiddelde schofthoogte van meer dan 45 centimeter.
  • Middelgrote Poedel: deze hond heeft een schofthoogte tussen de 35 en 45 centimeter.
  • Miniatuur Poedel (ook bekend als Dwerg Poedel): bij deze Poedel variant ligt de schofthoogte tussen de 28 en 35 centimeter.
  • Toypoedel: bij deze kleinste Poedel ligt de schofthoogte rond de 25 centimeter. Deze mag maximaal 28 centimeter zijn.

Er is een Poedel die nog kleiner is. Dit is de zogenaamde Teacup Poodle. Deze meet hooguit 23 centimeter en past daarmee makkelijk in je hand of, zoals de naam al impliceert, in een kopje.

Verschillen en overeenkomsten tussen de Dwerg Poedel en de Toypoedel

Het belangrijkste verschil tussen een Dwerg Poedel en een Toypoedel zit natuurlijk in de grootte van het dier. Dit zie je vrijwel direct. We hebben de belangrijkste verschillen en overeenkomsten voor je op een rijtje gezet in de volgende tabel zodat je snel en eenvoudig kunt zien welke dit zijn.

Dwerg Poedel of Miniatuur Poedel Toypoedel
Gewicht Tussen de 3 en 5 kilogram 2,7 tot 4 kilogram
Schofthoogte Tussen de 28 en 35 centimeter Tussen de 25 en 28 centimeter
Vacht Vacht met krulletjes of koordjes; deze is wollig en dicht Vacht met krulletjes of koordjes; deze is wollig en dicht
Kleur Wit, zwart, bruin, roodtinten, grijs, blauw, zilver, crème, abrikoos Wit, zwart, bruin, roodtinten, grijs, blauw, zilver, crème, abrikoos
Hoofd Lange snuit, oren zijn vrij groot en worden hangend gedragen, ogen zijn donker Lange snuit, oren zijn vrij groot en worden hangend gedragen, ogen zijn donker

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Toypoedel wordt ook uitgebreid behandeld in Toypoedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hondjes die veel beweging nodig hebben

Zoals je in de tabel al ziet, zit het belangrijkste verschil dus in de schofthoogte van beide dieren en het daarbij horende gewicht. Nu is de Dwerg Poedel ook bepaald geen grote hond te noemen, maar de Toypoedel is gewoon nog net een stukje kleiner.

Als je bijvoorbeeld op een appartement woont of vrij klein behuisd bent, is het altijd slim om voor een niet al te grote Poedel te kiezen. Welke van de twee je dan neemt, maakt niet eens zoveel uit.

Houd er wel altijd rekening mee dat beide Poedels veel energie hebben die ze kwijt moeten. Het mogen dan maar kleine hondjes zijn, ze hebben nog steeds veel beweging nodig. Zeker als je kleiner woont en mogelijk geen tuin hebt, dien je veel met het dier te ondernemen zoals wandelen, spelen en ermee naar de hondensport gaan zodat je Poedel zich niet gaat vervelen.

Karakter van beide soorten is hetzelfde

Daar waar de Dwerg Poedel en de Toypoedel qua gewicht en grootte van elkaar verschillen, komen de dieren qua karakter sterk met elkaar overeen. Beide Poedels zijn intelligent, trouw en aanhankelijk. Ze zijn doorgaans net even wat minder zelfverzekerd dan de twee grotere Poedelsoorten maar maken veel geluid en beschikken over een tomeloze energie. Het zijn echte gezinshonden die met iedereen goed overweg kunnen en zelfs waken voor hun baasje.

Het zijn natuurlijk maar kleine hondjes om te zien maar het geluid dat ze voortbrengen is niet mis en ze moeten beslist voldoende uitdaging krijgen om zich niet te gaan vervelen. Het zijn energieke hondjes, die zeer sociaal, vriendelijk en graag actief bezig zijn. Nieuwsgierig en leergierig zijn ze ook, dus het is altijd verstandig ze reeds als puppy mee te nemen naar de hondentraining.

Niet bij heel kleine kinderen plaatsen

De Dwerg Poedel en de Toypoedel zijn prima geschikt als familiehond maar bij heel kleine kinderen is het ras niet altijd de beste keuze. De hond lijkt natuurlijk best veel op een speelgoed- en knuffelbeest maar daar is de hond echt niet altijd van gediend.

Oppakken en knuffelen is op zijn tijd prima maar beide Poedels willen vooral graag rennen, spelen, uitdagingen aangaan en lekker actief samen met de baas bezig zijn. Het is geen schoothondje, hoewel het uiterlijk anders kan doen vermoeden. Bij grotere kinderen, die goed weten hoe ze ermee om moeten gaan, passen beide Poedels prima. Zij kunnen er ook al veel samen mee doen natuurlijk.

Bijzonder energieke honden

Voor alle Poedelsoorten, dus zeker ook voor de Dwerg Poedel en de Toypoedel, geldt dat het een intelligente en leergierige hond is. Ze snappen heel snel spelletjes, willen graag fysieke en geestelijke uitdaging krijgen en zijn sterren in het lopen van parcoursen.

De honden zullen graag veel samen met het baasje willen ondernemen en dat is ook echt nodig om hun energie kwijt te kunnen. Grotere Poedels worden nog wel eens getraind als hulphond. De kleine Poedel is er slim genoeg voor, maar vanwege zijn kleinere postuur niet geschikt.

Leer alles over jouw lieve Toypoedel

Wil je álles leren over jouw Toypoedel? Bekijk dan ook het Toypoedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zorg voor voldoende en passende fysieke en geestelijke uitdaging

Klein zijn ze zeker, maar de energie die erin zit is groot en ze hebben een prima uithoudingsvermogen. Beide Poedels houden bijvoorbeeld van rennen, lange wandelingen maken, zwemmen en nog meer activiteiten. Je houdt daarbij als baasje uiteraard wel rekening met het formaat van het dier.

Zeker als je Poedel nog een puppy is, moet je de beweging opbouwen en de uitdaging op een rustige manier aanbieden.

Zo kan de hond alle indrukken prima verwerken en leert het dier veel. De Poedel is gevoelig en moet met zachte hand worden opgevoed. Doet je hondje het goed? Beloon hem dan zeker want daardoor zal het dier snel doorhebben wat wel en wat niet gewenst is.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Toypoedel?

Bekijk dan het Toypoedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Toypoedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Toypoedel wilde weten in één compleet e-book!”

Toypoedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Toypoedel!

  • Wil je een Toypoedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Toypoedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Toypoedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Toypoedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Toypoedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Toypoedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Toypoedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Toypoedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Toypoedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload