Een Toypoedel wil er nog wel eens om bekend te staan veel te blaffen. Het is nu eenmaal een hondje dat goed waaks is en bij het minste of geringste dat het dier hoort en het niet vertrouwt, zal aanslaan. Eens blaffen is natuurlijk niet erg want dat hoort gewoon bij een hond.
Het moet natuurlijk niet te erg worden of dat de hond zo extreem veel blaft dat andere mensen daar last van hebben. In deze tekst lees je het een en ander over blaffen bij de Toypoedel en hoe je dit je hond het beste kunt afleren in situaties waarin dit niet nodig is of niet hoort.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Toypoedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Toypoedel!
Blaffen uit enthousiasme
Een Toypoedel is een energieke, fanatieke en enthousiaste hond. Tel dat enthousiasme bij een flinke dosis vrolijkheid en loyaliteit naar het baasje op en dan kom je vanzelf op een hond die blij zal blaffen als het baasje thuiskomt. De Poedel houdt er sowieso niet van om lang alleen te zijn, dus het dier zal zijn baasje enthousiast begroeten als deze er weer is. Dit soort blaffen is in de meeste gevallen niet erg en duurt ook niet lang. Wil je dit als baasje toch liever niet?
Leer je hond dan reeds als hij een pup is, dat hij dit niet moet doen. Door je hond te belonen wanneer deze het goed doet, zal je dier snel doorhebben dat blaffen op bepaalde momenten niet gewenst is en het niet meer doen.
Blaffen als de hond (lang) alleen thuis is
Een hond is nu eenmaal een dier dat wel eens blaft en de Toypoedel staat er zeker om bekend nog wel eens tamelijk luidruchtig te kunnen zijn. Het dier is niet graag lang alleen thuis, hetgeen kan ontaarden in ongewenst gedrag zoals slopen of veel blaffen. Van dat laatste heb jij op dat moment als baasje geen last als je er niet bent, maar handig is het natuurlijk niet want het kan hinderlijk zijn voor je buren.
Informeer daarom altijd als je een tijdje bent weggeweest of ze de hond gehoord hebben. Blijft deze blaffen, dan is het aan jou om daar wat aan te doen. Mogelijke oplossingen zijn om je hond er aan te wennen dat deze een tijdje alleen is. Deze tijd kun je steeds verder oprekken maar blijf nooit te lang weg. Heeft je Toypoedel niet geblaft? Beloon hem daar dan zeker voor met wat lekkers.
Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Toypoedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Toypoedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Zorg voor een goede oplossing
Het is ook slim om de hond, voordat je vertrekt, mee te nemen voor een lange wandeling of om samen te rennen en te spelen. Hierdoor raakt het dier aardig wat energie kwijt en is het daarna moe. Je Toypoedel zal dan een tijdje gaan slapen en niet blaffen.
Moet je een poosje weg en wil je de hond niet te lang alleen laten? Zoek dan een andere oplossing zoals een opvang, uitlaatservice of regel iemand die met je huisdier komt spelen en wandelen. Zo hoeft je dier niet te lang alleen te blijven en zal het niet constant blaffen.
Blaffen omdat de hond waaks is
Een Toypoedel is een waakse hond. Nu is waken een eerste, maar steeds blaffen een tweede. Het dier zal snel aanslaan als hij ook maar denkt dat er onraad is. Om te voorkomen dat je Toypoedel onnodig blaft, is het verstandig zo vroeg mogelijk met je hond op training te gaan. Door je pup met zachte hand te trainen wordt deze goed gesocialiseerd en leert het dier wanneer het wel en wanneer het niet hoeft te blaffen.
Door dit reeds bij een Toypoedel pup aan te leren, heb je daar als baasje alleen maar veel profijt van als het dier volwassen is. Natuurlijk zal je hond blaffen maar wanneer deze leert dat bepaalde situaties of gebeurtenissen niet eng zijn, zal het blaffen zeker minder worden. Beloon je Toypoedel altijd als deze het goed doet: zo leert het dier namelijk het snelst.
Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Toypoedel
Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Toypoedel? Bekijk dan ook het Toypoedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Probeer het blaffen te beperken
Blaffen is natuurlijk iets dat bij een hond hoort en het er helemaal uitkrijgen gaat niet maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Als je een hond in huis haalt, weet je ook dat blaffen erbij hoort. En een keertje uit enthousiasme flink blaffen of wanneer er onraad dreigt, is niet erg. Als je je hond op die momenten maar wel aanleert dat het dier niet moet blijven blaffen en ophoudt als je dat commando geeft. Dit kun je een pup al aanleren en het is zeker aan te raden dit zo vroeg mogelijk te doen.
Zo leert de hond wat gewenst is en heb jij daar als baasje, wanneer het dier eenmaal volwassen is, ook nog plezier van. Realiseer je wel dat een hond nu eenmaal wel eens blaft en dat daar niks mis mee is. Doet de hond dit omdat hij waakt, dan ben je er met een goede training ook zeker van dat er echt iets aan de hand is als deze aanslaat.
Wanneer je volwassen Tot Poedel blaft uit angst
Heb je een volwassen Toypoedel geadopteerd, bijvoorbeeld uit het asiel? Dan bestaat de kans dat deze hond als pup niet goed geleerd heeft wanneer blaffen wel of niet gewenst is. Aan jou dan de taak als nieuwe baas om de hond ongewenst blaffen af te leren.
Dit is mogelijk bij een volwassen Toypoedel omdat het dier intelligent is en veel voor zijn baasje zal willen doen. Blaft je hond nu uit angst? Houd er dan rekening mee dat het veel tijd en geduld kost om dit gedrag eruit te krijgen. Je Poedel blaft niet voor niets natuurlijk en het is in dat geval belangrijk dat je je dier beloont voor goed gedrag en vooral niets forceert. Probeer de hond meer vertrouwen en minder angst te laten krijgen zodat je viervoeter minder reden heeft om te blaffen en het ook niet zo vaak zal doen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Toypoedel?
Bekijk dan het Toypoedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!