Home | Schofthoogte en afmetingen: hoe groot wordt een Toypoedel?

Schofthoogte en afmetingen: hoe groot wordt een Toypoedel?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een Poedel een leuk ras vindt, is het zeker aan te raden om eerst goed rond te kijken wat voor soorten Poedels er te vinden zijn. Er zijn vier erkende soorten te onderscheiden die allemaal hetzelfde karakter hebben, maar in grootte en gewicht verschillen. Dit zijn de volgende vier soorten:

  • Franse Poedel
  • Middelgrote Poedel
  • Miniatuur Poedel (ook bekend onder de naam Dwerg Poedel)
  • Toypoedel

Er is nog een kleinere soort, de Teacup Poodle, maar deze wordt niet als officiële Poedel erkend. Het belangrijkste verschil tussen de Poedels zit in de schofthoogte en het gewicht van het dier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Toypoedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Toypoedel!

Hoe groot is een volwassen Toypoedel?

Een Toypoedel wordt door veel mensen reeds als puppy in huis gehaald. De meeste pups mogen zo rond de tien weken het nest verlaten, hetgeen betekent dat je nog maar een piepklein hondje in huis haalt dat nog een stukje groter gaat worden in de loop der tijd.

Je hoeft je er bepaald geen grote hond bij voor te stellen als de Toypoedel eenmaal volwassen is. De gemiddelde schofthoogte van het dier ligt namelijk rond de 25 centimeter en het beestje wordt maximaal 28 centimeter. Is je Poedel groter, dan is het geen Toypoedel maar een Miniatuur Poedel.

Het gewicht van de Toypoedel is niet al te indrukweekend: het beestje weegt hooguit vier kilogram maar dat halen de meeste hondjes van dit ras niet eens.

Kleine hond met veel energie die wel een uitdaging kan gebruiken

De conclusie die je kunt trekken bij deze Poedel is dat het om een echt kleine hond gaat. Het hondje kan prima gehouden worden als je bijvoorbeeld op een appartement of in een niet al te groot huis woont. Zelfs wanneer je geen tuin hebt, is een Toypoedel een prima optie, mits je er zelf voor zorgt dat het dier toch voldoende beweging en frisse lucht krijgt. Een Toypoedel heeft namelijk, hoewel zijn postuur dit niet doet vermoeden, heel veel energie die het dier echt kwijt moet.

Dit betekent dus lange wandelingen maken, spelen en rennen met je huisdier en het zeker voldoende fysieke uitdaging bieden. Zo ga je namelijk als baasje ook verveling, hetgeen kan resulteren in ongewenst gedrag, bij het dier tegen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Toypoedel (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Toypoedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Intelligente hond die snel leert

Een Toypoedel is weliswaar geen grote hond maar zit boordevol energie. Deze moet het diertje natuurlijk wel kwijt kunnen. Daarom is het belangrijk dat je er als baasje voor zorgt dat je Toypoedel voldoende fysieke en geestelijke uitdaging krijgt. Dit betekent bijvoorbeeld veel rennen en spelen, maar ook dat je spelletjes aanbiedt die de leergierigheid en nieuwsgierigheid die het ras in zich heeft triggeren.

Een Toypoedel is bijzonder intelligent, wil alles voor én samen met zijn baasje doen en kan prima puzzels oplossen of een parcours tot een goed einde brengen. Het is daarom slim om zo vroeg mogelijk met je Toypoedel puppy op hondencursus te gaan.

Pas de uitdaging aan de leeftijd en het formaat van je hondje aan

Alles wat je puppy daar leert, kun je als baasje namelijk ook thuis toepassen. Vindt je hond een bepaalde puzzel echt helemaal geweldig of is een parcours met hindernissen lopen echt wat voor het dier? Zorg dan dat je het thuis ook hebt of iets soortgelijks maakt.

Zo houd je je huisdier natuurlijk prima bezig. Het is belangrijk om je pup mee te nemen naar de hondentraining zodat deze kennismaakt met andere honden en mensen en ook gesocialiseerd wordt. Nu is de Toypoedel van nature een heel sociale hond maar er is niks mis mee om dit gedrag extra te stimuleren.

Zorg voor de juiste geestelijke en fysieke uitdaging

Bij puppy cursussen wordt ook rekening gehouden met het kleine postuur van het dier dat op dat moment nog in de groei en volop in ontwikkeling is. Alles wat de pup doet, is daarop afgestemd. Dit geldt natuurlijk ook voor de geestelijke uitdaging die aan het dier geboden wordt.

Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat het karakter van het dier wanneer dit een puppy is, nog gevormd moet worden. Het beestje krijgt met veel nieuwe indrukken te maken en hoewel het een slimme en leergierige hond is, moet het dier natuurlijk wel de kans krijgen alle indrukken op de juiste manier te verwerken. Rustig aan opbouwen is daarbij natuurlijk het beste. Dat geldt tevens voor de fysieke uitdagingen die je je Toypoedel biedt.

Leer alles over de kenmerken van jouw Toypoedel

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Toypoedel? Bekijk dan ook het Toypoedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie.

Klik hier om het boek te bekijken

Bepaald geen knuffelhond of speelgoedbeest

Een Toypoedel ziet er wel echt uit als een schoothondje dat het liefst heel de dag bij zijn baasje ligt te luieren en wil knuffelen, maar dat is zeker niet het geval. Het is een enorm energiek en actief hondje dat echt van bewegen houdt en niet te lang stil kan zitten.

Natuurlijk wil de Toypoedel op zijn tijd best eens geaaid en geknuffeld worden en kan het beestje (zeker na wat inspanning) een poosje rusten of slapen, maar actief bezig zijn is het liefste wat het dier doet.

Hoewel het beestje eruit ziet als een ware knuffel, is het beter het dier niet bij al te kleine kinderen te laten. Deze zouden het dier onbewust teveel willen aanraken of willen aaien of het zelfs pijn kunnen doen. Het blijft natuurlijk een klein en frêle hondje. Een Toypoedel is prima geschikt als gezinshond maar past net wat beter bij iets grotere kinderen.

Te klein om hulphond te zijn

Een Toypoedel is niet groot maar kan als de beste hondentraining doen en daarbij bijvoorbeeld een parcours lopen. Het is een klein doch actief en zeer behendig dier dat snel door heeft hoe een parcours in elkaar zit. Beloon je de hond als deze het goed doet? Dan zal hij nog sneller leren hoe het moet en wat gewenst gedrag is. Poedels zijn volgzame en intelligente honden die veel voor een beloning doen. De grotere versie van de Poedel wordt tevens ingezet als hulphond. De Toypoedel is daar ook slim genoeg voor maar helaas werkt zijn postuur daar niet aan mee.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Toypoedel?

Bekijk dan het Toypoedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Toypoedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Toypoedel wilde weten in één compleet e-book!”

Toypoedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Toypoedel!

  • Wil je een Toypoedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Toypoedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Toypoedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Toypoedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Toypoedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Toypoedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Toypoedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Toypoedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Toypoedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload