Home | Toypoedel: alles wat je moet weten over dit poedeltje (uitgebreid artikel)

Toypoedel: alles wat je moet weten over dit poedeltje (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Wil je graag een hond aanschaffen als maatje maar weet je niet zo goed welk ras bij je past? Dan is het belangrijk dat je eerst goed rondkijkt wat voor honden er zoal zijn en welke je aanspreken. De keuze is groot dus zo makkelijk is het nog niet eens.

Zie je een Poedel wel zitten? Weet dan dat dit ras er in verschillende groottes is. Zo is de Toypoedel bijvoorbeeld de kleinste van deze soort hond. Wil je weten of deze Poedel wat voor je is? Lees dan eerst de volgende tekst eens door. Zo weet je snel of het ras bij jou en je situatie past en kun je gaan kijken waar je een leuke Toypoedel kunt aanschaffen die een ware huisgenoot voor je wordt.

Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Toypoedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Toypoedel!

Hoe komt het ras aan de naam?

De naam Toypoedel verwijst naar het ras van de hond, de Poedel. Vermoedelijk is de naam van het ras afgeleid van het Duitse woord Pudel, dat waterplas betekent. De hond werd namelijk veel ingezet om bij de jacht, eenden uit het water te halen. In het Frans wordt de hond ook wel Caniche genoemd.

Deze naam verwijst naar een vrouwtjes-eend. Er zijn vier verschillende soorten Poedels te onderscheiden, waarvan de Toypoedel de kleinste is. Toy staat voor speelgoed en omdat het zo’n kleine hond is, heeft het ras deze toevoeging gekregen. Het dier lijkt namelijk behoorlijk op een speelgoedhondje of een knuffelbeest.

Geschiedenis van het ras

Waar het ras precies ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. De Fransen claimen dat het in hun land is gefokt maar dat is niet zeker. De Poedel is er wel zeer populair (en was dat altijd al) maar waarschijnlijk is het ras, zeker in de kleinere vormen, oorspronkelijk afkomstig uit het Oosten.

Daarna werd het meegebracht richting Europa. De Poedel zoals we deze tegenwoordig kennen, is gefokt in Duitsland. Het huidige uiterlijk van de hond is daar verder ontwikkeld. De hond werd oorspronkelijk ingezet als jachthond en met name voor de eendenjacht.

Let op – nu helemaal gratis: Alles wat je wilt weten over jouw Toypoedel wordt ook uitgebreid behandeld in Toypoedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld

Indien het ras ontstaan is in de landen in het Oosten van de wereld, is de kans groot dat het werd meegebracht naar het Westen door ontdekkingsreizigers en handelslui. De Poedel is, in alle maten, een populair ras dat je in veel landen ter wereld aantreft.

Het is een lieve en aanhankelijke hond die goed bij kinderen kan en daarom ook als vaak als gezinshond wordt gekozen. Je zult in veel landen tal van deze honden tegenkomen, alsmede rasverenigingen die goed in de gaten houden dat de hond zo raszuiver mogelijk blijft.

Uiterlijke kenmerken van de Toypoedel

Een Toypoedel is gefokt op basis van een ‘normale’, doch grotere Poedel. Het meest opvallende kenmerk van deze hond is natuurlijk de geringe grootte. De Toypoedel is de kleinste van de vier bestaande soorten binnen het ras. Het beestje heeft een schofthoogte tussen de 25 en 28 centimeter (dat is maximaal) en is dus met recht een kleine hond te noemen.

De hond weegt niet meer dan een paar kilo. De Toypoedel ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een grotere versie van de hond en heeft een goed geproportioneerd lichaam.

Lichaam en snuit

Het is een elegant gebouwde hond met een hoge borst en rechte rug. Aan het lijf van de hond zelf kun je al zien dat hij houdt van actief bezig zijn. De hond is niet te dik, niet te dun maar goed gebouwd. Het lijfje is redelijk vierkant, terwijl de kop ovaalvormig is.

De snuit steekt naar voren uit bij het ras en is vrij rond. De ogen zijn amandelvormig en zijn bruin of amberkleurig. Ze liggen net even wat verder in de snuit van de Toypoedel. De oren zijn vrij lang en worden hangend gedragen. Dit geldt tevens voor de staart van de Toypoedel. Ook deze is lang en wordt naar beneden gedragen door het dier.

Vacht van de Toypoedel

We hebben het nog niet over de vacht van de Poedel gehad maar dit is natuurlijk een van de meest in het oog springende kenmerken van het ras. De Poedel heeft namelijk een krullende vacht en die zie je niet bepaald bij elk hondenras. De vacht kan in twee soorten voorkomen: koorden of krullen. De eerste zijn wat langer, waar de tweede soort echt gevormd wordt door kleine krulletjes.

De tweede soort vacht komt het meeste voor, de eerste is vrij zeldzaam. De vacht van de Poedel is hypoallergeen dus het ras kan vaak ook bij mensen met een allergie voor dierenhaar. De vacht van de Toypoedel kan in diverse kapsels getrimd worden. De vacht komt in de volgende kleuren voor: zwart, wit, bruin, diverse tinten rood, zilver, abrikoos, blauw, crème en grijs.

Hond met een vriendelijke uitstraling

De Poedel is een populair hondenras. Echt vreemd is dat natuurlijk niet want je haalt een lieve en sociale hond in huis die graag bij mensen is en die prima geschikt is als gezinshond. Als je eenmaal naar de snuit en ogen van een Toypoedel gekeken hebt, is het ook wel begrijpelijk dat je voor een dergelijke hond gaat.

De hond heeft, met de mooie donkere ogen, een lieve uitstraling waar veel mensen voor vallen. En vind je een ‘gewone’ Poedel te groot? Dan kan een Toypoedel een prima oplossing zijn.

Vachtverzorging van de Toypoedel

De vacht van de Toypoedel heeft flink wat verzorging nodig. Juist door de krullen is zelf de vacht borstelen niet zo heel eenvoudig en al helemaal niet als je een Poedel met een koorden vacht hebt. De vacht van de Poedel groeit snel en het is daarom noodzakelijk dat je je huisdier gemiddeld eenmaal in de zes tot acht weken meeneemt naar de trimsalon. Daar kan je Toypoedel zo getrimd worden en het kapsel krijgen dat jij wenst voor je huisdier.

Zorg er zeker voor dat je de vacht wel ontdoet van zoveel mogelijk vuil wanneer je buiten geweest bent met je Poedel. Doe je dat niet, dan kan dit voor veel irritatie zorgen. Was de vacht van je Poedel regelmatig met een speciale hondenshampoo. Gebruik altijd borstels die speciaal ontwikkeld zijn om de gekrulde vacht van je Toypoedel te verzorgen.

Kapsel Toypoedel

Zoals gezegd dien je je Toypoedel minimaal eens in de zes tot acht weken te laten knippen. Ben je daar zelf handig in? Dan is er niks mis mee om dit zelf te doen maar bij de trimsalon kunnen ze je huisdier wel verschillende soorten kapsels aanmeten. Je kent het vast wel bij een Poedel: sommige honden hebben gewoon een volledig geknipte vacht over heel het lijf terwijl bij andere alleen een deel van de poten of het lijf van alle haren ontdaan wordt.

Zo krijg je een hond met een soort sokjes aan maar dat is iets wat goed bij het ras past. Hoe je je hond laat knippen, is natuurlijk helemaal jouw keuze. Met name voor honden die aan shows deelnemen, wordt vaak gekozen voor speciale kapsels.

Mogelijke kapsels bij de Toypoedel

De Toypoedel kan, net als zijn wat grotere soortgenootjes op een speciale manier geknipt worden. Zeker als je met je Toypoedel naar shows gaat, is het belangrijk dat je hond op een bepaalde manier geknipt is. Voor Poedels zijn de volgende kapsels de meest gangbare:

 • Leeuwenmodel
 • Modern Toilet
 • Engels Toilet
 • Jeugdmodel
 • Puppymodel
 • Broek/jasmodel
 • Continental model
 • Karakul model
 • Sokken Toilet

Dit zijn de standaardmodellen voor Poedels. Wil je als baasje iets anders of iets bijzonders laten knippen? Dan kunnen ze bij de trimsalon vaak ook een leuke combinatie van kapsels maken die je Toypoedel zeker niet zal misstaan. Houd er rekening mee dat er voor shows vaak bepaalde soorten kapsels verlangd worden bij de Toypoedel om mee te mogen doen.

Leer alles over jouw lieve Toypoedel

Wil je álles leren over jouw Toypoedel? Bekijk dan ook het Toypoedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Alleen deze maand is het handboek helemaal gratis!

Klik hier om het boek te bekijken

Waarom werd en wordt de Poedel geknipt of geschoren?

Denk je nu dat Poedels alleen om cosmetische redenen geknipt worden? Dat is niet waar. Om te beginnen dien je de vacht van de hond met regelmaat te laten knippen omdat deze anders simpelweg te lang wordt en hinderlijk in de weg hangt.

Met wat pech kan de hond dan al snel amper meer wat zien en dat is uiteraard niet praktisch. In vroegere tijden werd ervoor gekozen de hond te knippen, zodat de haren niet in weg zaten tijdens het jagen.

Het scheren van de Poedel gebeurde daarom met name op plekken waarop een lange vacht storend was tijdens de jacht. Op plekken zoals rond de gewrichten, de borstkas en op de kop en staart liet men het haar zitten omdat scheren daar pijnlijk kan zijn. Zo kreeg de hond zijn kenmerkende kapsel en het daarbij horende uiterlijk.

Karakter van de Toypoedel

De Toypoedel is een lieve, aanhankelijke en intelligente hond. De hond heeft veel energie die hij op een dag kwijt moet. Dat is niet erg maar het is wel iets om als baasje rekening mee te houden. De Toypoedel is, ook al is het een kleine hond, bepaald geen schoothondje.

Hij zal het liefste wel heel de dag in de buurt van zijn baasje willen zijn maar dan vooral om samen van alles te ondernemen. Het hondje is speels, dol op hondensport en leert heel snel om trucjes en allerlei andere dingen onder de knie te krijgen. De hond is loyaal en zal alles voor zijn baasje willen doen.

Lieve, sociale en intelligente hond

De Toypoedel is een sociale hond die met iedereen goed kan opschieten, ook met kinderen. Houd er wel rekening mee dat het geen hondje is dat alleen maar wil knuffelen maar dat ook veel beweging nodig heeft. Zo kan het beestje niet alleen zijn tomeloze energie kwijt maar blijft het ook fit en gezond. Zorg altijd voor voldoende fysieke en geestelijke uitdaging zodat de hond zich niet snel verveelt. Dit kan bij het ras namelijk uitmonden in ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld slopen.

De Toypoedel kan iets feller zijn dan zijn wat grotere rasgenoten maar het blijft een vriendelijk dier dat zowel met mensen als andere dieren goed om kan gaan. De hond is leergierig en het is belangrijk daarom zo vroeg mogelijk op training te gaan.

Ga naar een erkende fokker als je een Toypoedel pup wilt aanschaffen

Heb je wel interesse in een Toypoedel en wil je het liefste een puppy in huis halen? Ga daarvoor dan altijd naar een erkende fokker. Deze is aangesloten bij een rasvereniging en fokt volgens de daar geldende regels.

Deze zijn behoorlijk streng maar dit zorgt er wel voor dat jij de grootste kans hebt een gezonde pup mee naar huis te nemen. Bij een goede fokker staat de gezondheid van het dier voorop en dat is uiteraard altijd het belangrijkste.

Je kunt reeds online erkende fokkers vinden van het ras maar vraag altijd even verder als je meer wilt weten. Een goede fokker heeft niets te verbergen en je mag er vaak al direct komen kijken als er pups zijn, ook al zijn deze nog niet oud genoeg om mee naar huis te nemen. Zo kun je wel alvast kennismaken met het ras, kijken of je een klik hebt en eventueel je nieuwe huisgenootje reserveren.

Laat je hond nooit te lang alleen

Voor veel hondenrassen en tevens voor de Toypoedel, geldt dat je deze niet te lang alleen thuis moet laten. De hond houdt heel erg van gezelschap van zijn mensen en wil het liefste zo veel mogelijk bij je in de buurt zijn. Stilzitten kan uiteraard wel op zijn tijd en daarbij komt de hond ook wel eens op schoot maar samen iets doen is natuurlijk nog veel leuker. Je kunt de Toypoedel er zeker wel aan wennen om een poosje alleen te zijn maar zorg ervoor dat dit nooit te lang duurt.

Als je huisdier lang alleen is, kan dit namelijk leiden tot verveling en kan de hond gaan slopen of langdurig blaffen. Komt het voor dat je de hond langere tijd alleen moet laten? Zorg dan voor een andere oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een oppas, iemand die je huisdier komt uitlaten en knuffelen of kies voor een pension of een andere opvang. Aan een paar uurtjes alleen laten kan je hond prima wennen, zeker als hij dit vanaf pup geleerd heeft.

Prijs van een Toypoedel

Een hondje aanschaffen is niet goedkoop en zeker niet als je voor een raszuiver dier gaat. Kijk daarom ook altijd eerst goed wat een Toypoedel puppy kost bij een goede fokker en bekijk of je dat kunt opbrengen.

Naast de aanschaf van het dier zelf komen er nog andere kosten bij waarmee je rekening dient te houden. Kies je voor een Toypoedel die je als echte huisgenoot gaat houden en waarmee niet gefokt gaat worden? Dan betaal je daar tussen de €500 en €800 voor.

Wordt de hond ergens vele honderden euro’s goedkoper aangeboden? Dan krijg je er geen papieren bij en heb je naar alle waarschijnlijkheid te maken met een broodfokker. Deze dien je te allen tijde te vermijden.

Kosten voor een Toypoedel met volledige registratie en een stamboom

Wil je een Toypoedel waarmee je naar shows gaat of die eventueel voor nageslacht kan zorgen? Dan is het aan te raden een dier te kiezen dat volledig geregistreerd is. Daar betaal je uiteraard wel meer voor. De prijs die je voor een dergelijke Toypoedel betaalt zal tussen de €800 en €1500 liggen.

Meer kan ook want als je een Toypoedel met een volledige stamboom wilt die is gefokt door een erkende fokker, betaal je €1500 of zelf nog veel meer.

Het is niet zo dat deze duurdere dieren beter of gezonder zijn, maar de fokker heeft meer onkosten gemaakt die worden doorberekend aan de koper. Bovendien weet je dan alles over de herkomst van het dier en wordt er op de beste manier een zo raszuiver mogelijke hond gefokt.

Bijkomende kosten voor je Toypoedel

Voor elke hond, dus ook voor de Toypoedel, geldt dat je er alleen met de aanschaf van het hondje nog niet bent. Er zijn tal van andere kosten waar je als (toekomstig) hondenbezitter rekening mee dient te houden. Er kan een verschil gemaakt worden tussen eenmalige kosten en kosten die steeds terugkeren. Denk onder andere aan kosten voor de volgende benodigdheden voor je huisdier:

 • Mand
 • Bench
 • Riem
 • Halsband
 • Lampje of hesje voor als je in het donker samen wandelt
 • Vachtverzorgingsspulletjes zoals een goede borstel en hondenshampoo en speelgoed.

Andere, steeds terugkomende kosten zijn die voor goed en voedzaam voer, snoep en ander lekkers voor je huisdier. Belonen is belangrijk tijdens de training. Denk ook aan kosten voor de dierenarts (voor vaccinatie, controle en check-ups), kosten voor de hondentraining en voor eventuele opvang zoals in een pension of voor een oppas.

Een belangrijk iets dat je zeker niet mag vergeten bij dit ras is dat de hond regelmatig naar de trimsalon moet. Gemiddeld eens per zes weken betaal je daar dus ook voor om de vacht van je huisdier netjes in orde te houden.

Training en opvoeding Toypoedel

Wanneer je kiest voor een Toypoedel, is het belangrijk dat je veel met je nieuwe maatje onderneemt. De Toypoedel heeft veel energie die het beestje zowel binnenshuis als buitenshuis kwijt moet kunnen. Ondanks het kleine formaat van het beestje is het belangrijk dat deze veel beweging en uitdaging krijgt.

Deze pas je uiteraard aan de leeftijd en het formaat van het dier aan. Je gaat het beste met je Toypoedel reeds als puppy naar de hondentraining. De hond is intelligent, bijzonder leergierig en leert snel. Hij zal dan ook alles doen om zijn baasje te plezieren. De hond is slim genoeg om bijvoorbeeld een parcours te lopen en allerlei behendigheidspelletjes snel onder de knie te krijgen.

Voed de Toypoedel altijd op een consequente manier op

Zorg altijd voor voldoende fysieke en geestelijke uitdaging zodat je Toypoedel zich niet snel verveelt. Breng daarin ook de nodige variatie aan. Omdat de hond slim is, zal hij namelijk snel doorhebben hoe iets werkt en wat gewenst gedrag is. Beloon je Toypoedel als deze het goed doet altijd.

Zo leert je kameraadje nog sneller. De opvoeding van deze hond geschiedt het beste op zachte, doch consequente wijze.

Diverse soorten Poedels

We hebben het al eerder opgemerkt: er zijn vier soorten Poedels te onderscheiden als je naar de grootte van de hond kijkt. We zetten ze nog even voor je op een rijtje, van groot naar klein.

 • Franse Poedel: deze hond heeft een gemiddelde schofthoogte van meer dan 45 centimeter.
 • Middelgrote Poedel: deze Poedel heeft een schofthoogte tussen de 35 en 45 centimeter.
 • Miniatuur Poedel: bij deze variant ligt de schofthoogte tussen de 28 en 35 centimeter.
 • Toypoedel: dit is de kleinste Poedel die gemiddeld 25 en maximaal 28 centimeter groot is.

Er is een nog kleinere versie van de Poedel die bekend staat onder de naam Teacup Poodle. Dit zegt natuurlijk al genoeg over de bijzonder geringe grootte van het hondje. Welke maat Poedel je kiest, is natuurlijk aan jou. Alle honden hebben hetzelfde vrolijke, sociale en energie karakter maar verschillen dus in grootte. Ben je kleinbehuisd of heeft je woning bijvoorbeeld geen tuin?

Dan kun je prima een wat kleinere Poedel houden maar houd er altijd rekening mee dat ook deze veel energie heeft die het diertje kwijt moet kunnen. Dit betekent veel beweging buitenshuis en zorg altijd voor voldoende geestelijke en lichamelijke uitdaging voor je maatje.

Bekende Toypoedels

Je hebt vast al wel eens een Toypoedel in het echt gezien maar wist je al dat er ook bekende Nederlanders zijn die dit dier als gezelschap in huis hebben? Zo is bekende Nederlander Wendy van Dijk sinds enige jaren baasje van een leuke Toypoedel, die de naam Binkie heeft meegekregen. Ook bij de koninklijke familie is gezinsuitbreiding geweest: Toypoedel Mambo heeft daar zijn intrede gedaan.

100% gratis! Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Toypoedel?

Bekijk dan het Toypoedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken én alleen deze maand helemaal gratis!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Toypoedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Toypoedel wilde weten in één compleet e-book!”

Toypoedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Toypoedel!

 • Wil je een Toypoedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Toypoedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Toypoedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Toypoedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Toypoedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Toypoedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Toypoedel Handboek

Deze maand helemaal gratis!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Toypoedel Handboek interessant zal vinden.

DEZE MAAND 100% GRATIS

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!