Home | Over de gezondheid van jouw Toypoedel: veelvoorkomende ziektes

Over de gezondheid van jouw Toypoedel: veelvoorkomende ziektes

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Poedel is een redelijk sterk hondenras maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het hier niet ziek kan worden. Het is voor jou als baasje belangrijk om te weten met welke ziektes het dier te maken kan krijgen zodat je het snel ziet als er iets niet in haak is of wanneer je hondje problemen ondervindt.

We hebben de meest voorkomende aandoeningen waar een Toypoedel mee te maken kan krijgen voor je op een rijtje gezet.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Toypoedel nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Toypoedel!

Veelvoorkomende aandoeningen bij de Toypoedel

De meest voorkomende aandoeningen en ziektes bij een Poedel zijn de volgende:

  • Huidziekten
  • Epilepsie
  • Heupdysplasie
  • Diabetes
  • Allergieën
  • Problemen met het gebit
  • Ziekte van Von Willebrand
  • Maagkanteling of maagtorsie
  • Ziekte van Addison

Huidziekten

Als je de vacht van de Toypoedel niet regelmatig borstelt om alle viezigheid eruit te halen, ziet deze er niet alleen onverzorgd uit maar kan dit ook leiden tot huidirritaties. Wordt de huid en vacht niet goed verzorgd, dan kan je Toypoedel zelfs een huidziekte ontwikkelen. Controleer de huid daarom regelmatig en kijk vooral goed bij de oren van het dier omdat daar snel ontstekingen kunnen ontstaan. Voorkomen is in dat geval altijd beter dan genezen.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Toypoedel (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Toypoedel Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Epilepsie

Honden zoals een Toypoedel kunnen ook epilepsie krijgen. Dit kan in verschillende vormen voorkomen. Bij primaire epilepsie is geen oorzaak voor de aanval te vinden. Er bestaat tevens secundaire epilepsie waarbij de oorzaak een storing in de hersenen van het dier is.

Bij reactieve epilepsie ligt de oorzaak buiten de hersenen. Krijgt je hond een aanval? Blijf rustig en zorg dat je huisdier zich nergens pijn aan kan doen. Je kunt niets meer doen dan wachten tot het overgaat. Ga daarna direct naar de dierenarts om de oorzaak van de aanval te achterhalen en een behandelmethode op te laten stellen.

Heupdysplasie

Wanneer je Toypoedel last krijgt van heupdysplasie, betekent dit dat het dier moeilijker gaat lopen en ook pijn heeft. Deze aandoening kent verschillende stadia waarbij de pijn steeds erger wordt. Heeft je Toypoedel in lichte mate last van heupdysplasie? Dan kan de pijn vaak verlicht worden met medicatie.

Is het erger? Dan dient de hond geopereerd te worden. Ga, wanneer je hond moeite krijgt met lopen, altijd meteen naar de dierenarts om deze na te laten kijken.

Diabetes

Bij honden die te zwaar zijn komt diabetes oftewel suikerziekte nog wel eens voor. Nu heeft je Toypoedel, mits deze voldoende beweegt en goed voer krijgt, niet zoveel kans op overgewicht maar diabetes is wel een aandoening die bij kleine honden vaker voorkomt. In dat geval maakt het lichaam niet meer voldoende insuline aan en worden de suikers die het dier binnen krijgt niet goed afgebroken.

Een kenmerk van diabetes is veel eten en drinken. Doet je hond dat? Laat dan het suikergehalte direct checken bij je dierenarts. Heeft je hondje diabetes? Dan zul je het moeten prikken om de suikers te meten en zelf insuline moeten spuiten bij het dier.

Allergieën

De Toypoedel heeft, net als zijn grotere soortgenoten een hypoallergene vacht die niet in de rui raakt. Dit betekent dat het dier ook geschikt is voor mensen met een allergie voor hondenhaar. Bijzonder genoeg kan de hond zelf wel last krijgen van bepaalde allergieën. Dit betekent dat het dier bijvoorbeeld allergische reacties kan geven op stoffen zoals die in planten, pollen of bij andere dieren voorkomen. Een Toypoedel kan tevens een voedselallergie hebben.

Dit is vaak het geval als er bepaalde bestanddelen in de brokken zitten waar het dier niet goed tegen kan. Ook vlooien allergieën komen regelmatig voor bij honden. Een allergie uit zich doorgaans in rode bultjes op de huid van je hond.

Controleer deze daarom regelmatig en ga in geval van twijfel altijd naar de dierenarts. Deze kan vaststellen om wat voor allergie het gaat en er een goede behandeling bij zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ander voer, ander middel tegen vlooien of medicatie.

Problemen met het gebit

Dit is een veelvoorkomend probleem bij allerlei hondenrassen. Het is daarom belangrijk dat je als baasje ervoor zorgt dat de tanden van je huisdier goed gezond en schoon blijven. Laat je hond het toe? Poets of spoel de tanden dan regelmatig voor een schone bek en een frisse adem.

Er zijn ook tal van producten zoals botten te koop waarmee je hond zelf de tanden schoon en sterk kan houden. Sterke tanden zijn een spiegel van een goede gezondheid.

Ziekte van Von Willebrand

Een ziekte waarmee de Poedel nog wel eens te maken krijgt, is de Ziekte van Von Willebrand. Deze aandoening komt tevens bij mensen voor. Bij deze ziekte stolt het bloed minder snel en kunnen er bloedingen ontstaan bij de hond. Kenmerken van deze ziekte zijn tandvlees- en neusbloedingen, blauwe plekken en bloedingen die moeilijk stoppen nadat het dier geopereerd is of er bijvoorbeeld een infuus in de poot is ingebracht.

De bloedingen zijn niet alleen uitwendig maar kunnen ook inwendig voorkomen. Om bloedingen te voorkomen kan de hond medicatie krijgen.

Leer alles over hoe je jouw Toypoedel gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Toypoedel zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Toypoedel Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Maagkanteling of maagtorsie

Een aandoening die bij veel meer hondenrassen voorkomt is een maagkanteling. Deze treedt altijd onverwacht op en het is zaak dat je er zo snel mogelijk bij bent om er wat aan te laten doen. De hond slikt gas en lucht in, maar doordat de maag om zijn as heen kantelt worden de ingang en de uitgang afgesloten.

Zo kan de hond het gas niet meer kwijt en loopt deze kans dat de maag scheurt. Dit betekent dat het dier zal komen te overlijden. Een maagkanteling kenmerkt zich door een lusteloze hond met een buik die snel opzwelt. Ga hiermee altijd met grote spoed naar je dierenarts.

Ziekte van Addison

Een andere voorkomende ziekte bij Poedels is de Ziekte van Addison. Dit is een auto-immuunaandoening waarbij de bijnierschors van het dier niet goed functioneert. Hierdoor worden indringers in het lichaam niet meer verstoten en kan de hond daar ziek van worden. Indien de ziekte in een vroegtijdig stadium wordt ontdekt, is deze te behandelen met medicatie en kan je Toypoedel er gewoon oud mee worden. De ziekte is niet te genezen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Toypoedel?

Bekijk dan het Toypoedel Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Toypoedels. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Toypoedel wilde weten in één compleet e-book!”

Toypoedel Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Toypoedel!

  • Wil je een Toypoedel kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Toypoedel zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Toypoedel trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Toypoedel de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Toypoedels en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Toypoedel Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Toypoedel Handboek interessant zal vinden.

Welkom Toypoedel vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Toypoedel Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload